Поједине животне намирнице се користе у облику у коме се налазе у природи, а већина намирница се може користити тек после одговарајуће припреме и прераде. Припремом и прерадом намирница одстрањују се нејестиви делови, постиже се боља сварљивост и боља одрживост намирница. Намирнице се припремају и прерађују применом разних поступака, као што су:
- механички поступци (уситњавање, пресовање, топљење, пасирање и др),
- биохемијски поступци - дејством одговарајућих ензима микробиолошког поријекла остварује се алкохолно и млијечно киселинско врење (зрење сира, подизање теста) и тако се добијају разни прехрамбени производи,
- примена повишених температура (кување, печење, пастеризација, стерилизација, сушење),
- примена ниских температура (хлађење, дубоко замрзавање),
- примена разних физичко-хемијских метода конзервисања.
Нема коментара:
Постави коментар